Per a que els boscos es puguin conservar bé, hem de planificar estratègies que ens permetin mantenir la biodiversitat, fer créixer les superfícies arbrades i donar nous usos a aquests espais, així com recuperar usos tradicionals. En aquestes estratègies, els treballadors i treballadores del sector forestal tenim molt a dir.
A dia d’avui, els treballs en aquest sector es menyspreen, ja que les condicions en les quals hem de desenvolupar les nostres tasques silvícoles són lamentables. Quan no fem hores extra, manquem del material adequat per a treballar, o ens dediquem a tasques molt dificultoses, com ho són podes i desbrossament en pendents, manipulació d’eines perilloses …
Però el pitjor de la situació és la temporalitat. S’ha assumit com a normal que les èpoques d’estiu comptin amb més treballadors i treballadores a les muntanyes. La resta del temps, hem de buscar la vida per aconseguir trobar un lloc de treball. Si la administraició vol apostar pel medi ambient com un valor a conservar per al futur, tal com ho fan en les seves campanyes publicitàries relatives al tema, no poden oblidar-se dels treballadors que ho faran possible. Tot i així, les Comunitats Autònomes i el Ministeri de Medi Ambient no mouran un dit fins que es vegin pressionats, o bé puguin treure profit del negoci.
Des del sindicat de Salamanca (CNT-AIT) apostem per acabar amb la temporalitat en els treballs forestals, en base a les següents premisses:
- Els incendis forestals no s’apaguen a l’estiu, sinó que es fa a l’hivern, amb la reducció de la vegetació combustible i aconseguint una discontinuïtat en la mateixa.
- Els treballadors i treballadores del sector no poden estar permanentment en una situació d’ansietat per saber si en la campanya següent es comptarà amb ells.
- Catorze milions d’hectàrees de boscos a l’Estat Espanyol no es conserven en un estat òptim sense que se’ls presti atenció dels dotze mesos de l’any.
En propers comunicats anirem comentant problemes concrets i donant la nostra alternativa per solucionar-los, a curt i llarg termini. Alguns dels temes a tractar seran el paper de la UME en l’extinció d’incendis forestals, les morts i els accidents en el treball, hores extra realitzades …
Per tot això volem incidir en l’organització dels treballadors i treballadores del sector per a què aquests desitjos de millores siguin possibles. Entenem que la unió de tots i totes en la consecució de progressos en el sector no pot plasmar simplement en un conveni col·lectiu que no presenta grans millores, ja que els sindicats oficials, que són els que signen aquests convenis, ben poc faran per nosaltres els treballadors i treballadores. Tampoc podem esperar que sigui l’administració la que ens doni la continuïtat en els nostres treballs, ja que no ho faran: ho haurem de lluitar. La unió fa la força, i entre tots i totes podem acabar amb la pèssima situació del sector forestal.
Properament informarem de l’obertura del cicle de xerrades sobre la situació del sector forestal per la província de Salamanca, en el qual recorrerem la mateixa tractant de fomentar el debat sobre el tema, i animar a la unió dels treballadors i treballadores.
Sindicat d’Oficis Varis de Salamanca