Home » Sense categoria » De l’extinció i de la prevenció

De l’extinció i de la prevenció

Al mes de juny del any 1986 es va declarar un incendi forestal a la banda francesa de Catalunya, concretament al Perthús. Durant tres dies i tres nits varen cremar, només al Alt Empordà, més de 30.000 has.!!!!!. Aleshores els bombers de la Generalitat de Catalunya tenien un parc movil molt precari i antic i no tenien helicópteres, ni AVA,s i poc personal. Els hidros varen arrivar des de Zaragoza, Madrid i Montpelier (un hidro francès es va estavellar i els ocupants varen morir; encara es troben les restes a prop de Recasens al municipi de Cantallops).

Vint-i-dos anys després hom diu que en el capítol d’extinció s’han invertit molt recursos, tant econòmics com humans. Després de molta insistència, denúncies, lluita i algunes morts de bombers en accidents de trànsit es va aconseguir portar als desguasos  “les tumbes sobre quatre rodes” que eran els camions anomenats EGIPCIS. S’ha renovat i aumentat el parc movil, hi han helicòpters, AVA,s i FOCA,s. El personal funcionari ha aumentat, i al estiu hi han bombers d’estiu. Tot això en el que és l’extinció.

De la prevenció res de res, en vin-i-dos anys.

El servei de guaites va comensar l’any 1987 i específicament era i és un servei de prevenció. Fins l’any 2000 va estar adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca com recolçament als Agents Rurals. A finals d’aquest any els Agents Rurals varen passar al Departament d’Interior i els guaites amb ells. L’any següent els Agents Rurals varen passar al Departament de Medi Ambient i els guaites ens varen quedar a Interior com recolçament als bombers.

El gran problema de la gestió forestal de Catalunya és que no hi ha recursos ni econòmics ni humans en la prevenció d’incendis forestals, en un territori a on el 64% és forestal i més concretament el 34% és masa forestal (la mitjana europea és del 26%).

La propietat privada de la terra és més o menys idéntica en tots els estats europeos, però la gestió no. En la majoria d’estats europeos la gestió és pública, o sigui amb diners de tothom. Aquí no, aquí és que no ni ha gestió.

Per anar acabant, i per si no s’ha entés aquesta disertació: a la Comunitat de Castilla-La Mancha, els guaites són contractats 6 mesos, dels quals 4  fan el treball propi de prevenció del guaita i els altres 2 mesos fan neteja de boscos com treball  de prevenció d’incendis forestals. Com deia ara no m’en recordo qui: els focs es comencen apagar a l’hivern.

Au salut.

Posted in Sense categoria

Comments are closed.