Home » Sense categoria » L’hort a Horta de Sant Joan

L’hort a Horta de Sant Joan

Descarregueu tot el comunicat imprimible

La Plataforma en defensa de la Terra Alta i conjuntament amb la secció sindical de Guaites Forestals (CNT-AIT) volem expressar l’aflicció que sentim per la pèrdua dels joves bombers morts en l’incendi d’Horta de Sant Joan, així com el nostre condol als seus familiars, amics i companys, la nostra preocupació pels ferits, que esperem de tot cor la seva recuperació.

A ells i a tots els seus companys que han treballat, i treballen encara, en l’extinció del foc, els agraïm profundament la tasca i valor que han aportat per apagar el foc en unes condicions tan dures i adverses.

També volem comunicar a totes les autoritats locals, regionals, nacionals i estatals que ens han visitat,

1. Que l’incendi als Ports ens ha fet veure, una vegada més, la importància de mesures de prevenció al bosc i dels perills de l’abandó del món rural.
El foc ens ha posat de relleu la necessitat d’un món rural viu i actiu. On la gent que treballa la terra i li dóna vida, pugui continuar conservant el paisatge que tantes generacions de pagesos ens han llegat, amb el valor afegit d’estar prenent cura i protegint els boscos, i disminuint els factors de perill d’incendis.
El foc ens ha recordat la beneficiosa labor que fan els ramats de bestiar que pasturen, que netegen el sotabosc, que transporten llavors, fertilitzen el bosc i recuperen sendes perdudes.
És necessària una política forestal que posi en valor els nostres boscos i n’asseguri una explotació rendible i sostenible.
És imprescindible recuperar la dignitat de l’ofici de pagès i de pastor, per a què puguin viure del seu ofici, sense necessitat d’ajudes ni subvencions.
Caldria recuperar la interacció del sector primari amb el seu entorn i fomentar relacions de col·laboració amb la Terra, ella ens dóna fruits i recursos i nosaltres l’ajudem en aquest procés de vida.
Potenciar el comerç de productes locals i regular un mercat que deixa la pagesia en mans de les grans distribuïdores, ajudaria a revaloritzar la feina de pagès i els seus productes i la seva important tasca de manteniment del medi natural

2. Que, desgraciadament, aquest foc ha demostrat la urgent necessitat d’un Parc Natural fort, amb capacitat de gestió, competències i pressupost. Un Parc Natural dels Ports amb capacitat per emprendre accions i iniciatives per resguardar els seus valors naturals de les seves amenaces: Els focs i la massificació turística en indrets claus com lo Ventador, les Olles, els Estrets, el Toll del Vidre o la Franqueta.
Cal treballar des d’ara mateix per la ràpida recuperació de la riquesa mediambiental d’aquests espais, evitar-ne l’erosió i ajudar a la recuperació del bosc mediterrani original, intensament modificat per la sobreexplotació i carboneig soferts al segle passat.

3. Que bona part de l’incendi ha afectat terrenys que d’una manera incomprensible van quedar fora del Parc Natural. La Vall del Canaleta, junt amb Santa Bàrbara, la Serra de Buscarrons, la Serra de Pàndols i la serra de Cavalls constitueixen un corredor biològic importantíssim que connecta, a través del massís del Port, el Sistema Ibèric amb les serralades catalanes de l’altre costat de l’Ebre. Tots aquests espais, que ja van veure un projecte de Parc Natural de la Generalitat republicana, són de vital importància per a la biodiversitat de les nostres terres i de tot Catalunya.

És per això que demanem:

  1. La dignificació de l’ofici de pagès i de pastor.
  2. El foment de la ramaderia extensiva.
  3. El foment d’una agricultura sense químics ni tòxics.
  4. La realització de polítiques actives de prevenció de focs, amb la neteja dels boscos, la creació de tallafocs i la recuperació d’erms estratègics.
  5. La creació d’un Parc Natural dels Ports potent, coordinat amb l’Aragó i el País Valencià, amb autonomia, competències i pressupost.
  6. La incorporació immediata de tota la vall del Canaleta, Santa Bàrbara i les serres de Buscarrons, Pàndols i Cavalls al Parc Natural dels Ports.

Manifest també subscrit per la secció de Guaites a Mora d’Ebre, el 3 d’agost del 2009

Posted in Sense categoria

Comments are closed.