Home » Sense categoria » Extinció de Guaites Forestals

Extinció de Guaites Forestals

Descarregueu tot el comunicat imprimible

La campanya forestal d’aquest estiu del 2009 compta amb menys efectius a l’extinció d’incendis forestals, ja que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha decidit tancar almenys 13 punts de guaita de tot Catalunya, i quasi la meitat d’aquests tancaments són a la regió d’emergències de Girona.

Dels 6 tancaments a comarques gironines, 3 són a l’Alt Empordà, comarca molt afectada per focs forestals, i on més incendis hi ha hagut els 2 darrers estius, segons les estadístiques de la mateixa Generalitat (que es poden comprovar a la web del Departament de Medi Ambient i Habitatge).
Els i les guaites forestals som professionals situades en punts estratègics del territori, preparades per a detectar des del primer instant qualsevol columna de fum, i localitzar-la amb precisió per tal de què puguin reaccionar amb eficàcia tots els serveis d’emergència.
Amb l’eufemisme de “el vostre lloc de treball no s’ocuparà” s’està comunicant als guaites amb contracte fix discontinu, que aquest any se’ls tanca el lloc de treball (Punt de Guaita). No donen cap tipus d’explicació sobre aquesta situació, i el tancament de punts és arbitrari, ja que pràcticament tots estan mancats de les infraestructures bàsiques per a treballar sense perill.
Des del col·lectiu de Guaites, i darrerament des de la secció sindical de CNT-AIT, portem molts anys denunciant la precarietat laboral dels guaites, com per exemple, passar-se 9 hores vigilant, molts sense cadira, al sol i sense protecció.
Aquest any la situació és crítica, a molts municipis els focs forestals trigaran hores a detectar-se. Del període de risc d’incendi de 6 mesos, la contractació de guaites s’ha reduït a 3 mesos, també pels auxiliars de bomber forestal, que en contracten menys i per menys temps.
Així doncs, Catalunya queda a mercè dels focs forestals, que no siguin detectats a temps, i que es converteixin en grans incendis incontrolables.

Comunicat de premsa des de Girona, a 27 de maig del 2009.

Posted in Sense categoria

Comments are closed.