Home » Sense categoria » La meitat de guaites a les portes d’agost

La meitat de guaites a les portes d’agost

Descarregueu tot el comunicat imprimible

Dels 85 punts de guaita de Bombers que hi hagueren de bon principi, aquest estiu la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS – Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya) només n’ha mantingut 68. Amb un procés de convocatòria i incorporació iniciat ja amb retard a primers del mes de maig, a dia 31 de juliol només 45 punts de guaita estan coberts.

A aquestes alçades de la campanya forestal del 2009, la DGPEIS encara no ha resolt la convocatòria de 24 de les places vacants per a cobrir l’equivalent a 12 punts de guaita, amb la qual cosa Catalunya se situa a la canícula d’estiu, amb el major risc d’incendis forestals i un mínim històric de vigilància per la detecció.

Els i les guaites forestals són professionals situades en punts estratègics del territori, preparades per a detectar des del primer instant qualsevol columna de fum, i localitzar-la amb precisió per tal de què puguin reaccionar amb eficàcia tots els serveis d’emergència. Aquesta és la manera com es prevé el creixement de qualsevol foc forestal.

Les condicions de treball dels i les guaites de bombers fan que a la convocatòria de cada any hi hagi persones amb contracte fix que renuncien a la plaça, per haver trobat una feina més digna. La DGPEIS ofereix les places vacants al personal interí una vegada començada la campanya forestal d’estiu, i aquest procés el sol dilatar fins a un mes, amb la qual cosa n’hi ha que segueixen buscant-se feina en una altra entitat més seriosa i tampoc no s’arriba a cobrir les vacants en ple juliol. Després d’aquest mal procés amb el personal existent, la DGPEIS anuncia per internet la convocatòria per a cobrir els punts de guaita que no han volgut els anteriors.

La gent nova descobreix la precarietat de la feina quan entren de servei, i moltes noves guaites renuncien de forma fulminant quan es veuen amb el propi cotxe pagant-se la gasolina i pujant muntanyes per camins de pedra, o desplaçant-se 100Km també a costa pròpia. Cada any hi ha casos de sinistre total entre els vehicles dels propis Guaites Forestals de la Generalitat de Catalunya, i una bona quantitat de rehabilitacions de cotxe que els i les treballadores han de sufragar a final d’estiu.

Per primer any la DGPEIS ha reconegut el dret de Guaites Forestals a fer vacances, però amb una pitjor perspectiva de servei, doncs no hi ha plans per a cobrir cap substitució.

Comunicat de premsa des de Cerdanyola del Vallès, a 31 de juliol del 2009.

Posted in Sense categoria

Comments are closed.