Home » Sense categoria » Segons L’Avui, sense mitjans aeris no hi ha guaites

Segons L’Avui, sense mitjans aeris no hi ha guaites

Font: Diari Avui, 30/01/2010

Títol original: En clau política i judicial

SIMULTANI · El jutjat de Gandesa i el Parlament abordaran alhora la investigació per la mort dels bombers als Ports TESTIMONI · Caldrà esbrinar si hi va haver descoordinació i qui n’és responsable
Joan Tort

El jutjat únic de Gandesa i la comissió d’investigació del Parlament abordaran simultàniament què va passar el 21 de juliol del 2009 a l’incendi d’Horta de Sant Joan i les causes que van desembocar en la mort de cinc bombers GRAF Lleida i en les ferides greus d’un sisè. Ambdós organismes volen afrontar els nombrosos dubtes generats sobre la seguretat i la coordinació de l’operatiu a partir del sumari, les declaracions dels testimonis i la versió oficial d’Interior. Aquestes serien algunes de les claus d’aquesta investigació judicial i política.

Funcions Delta 0

Delta 0, el cap de guàrdia i màxim comandament de l’operatiu, no va donar ordres durant molta estona i no va ser al centre de comandament avançat (CCA) mentre hi havia efectius atrapats pel foc. Ell i Interior rebutgen parlar de descoordinació argüint que havia anat a evacuar empleats d’una obra i veïns de dos masos en risc. Per què no va ordenar el desallotjament dels graf? Per què no hi ha instruccions seves durant molta estona? A més, Delta 0 no va ser informat dels morts i ferits fins hores després que passés. Era aquest el procediment correcte, quan ja ho sabien desenes de persones?

Comunicacions

Van funcionar correctament els sistemes de comunicació? N’hi havia en excés i poc coordinats? Fins a sis sistemes diferents de transmissió es van arribar a trepitjar entre ells en el moment crític de descontrol del foc, afegint-hi, a més, les alertes d’emergència de diversos grups i vehicles en risc.

Mitjans aeris

A les 14.30 hores del 21 de juliol van deixar de volar per culpa del fort vent, però alguns aparells van tornar a volar per rescatar les brigades estatals BRIF de Daroca (Saragossa). No es va preveure que sense suport aeri, els bombers de terra es quedaven sense aigua ni guaites.

Funcions dels GRAF

El grup de reforç d’actuacions forestals de Lleida no havien dut mai a la pràctica una zona segura, tot i la formació que tenen. Van fer una zona segura insuficient per manca de pràctica o per l’escàs temps que van tenir. Per què el van fer en una zona no cremada o amb molta vegetació a les copes dels arbres? Tenien el material adequat? De qui depenen? Són autònoms en la presa de decisions o estan supeditats a Delta 0? Tenien suficient informació per decidir?

Canvi de temps

La previsió meteorològica ja establia forts vents a la zona, però no es van calcular les ràfegues -a més, canviants- que van descontrolar el foc. Es podia preveure? A l’inici del canvi de temps, per què no es van evacuar tots els GRAF? Era evitable que més de cent efectius patissin situacions de risc durant més d’una hora? Hi havia prou mitjans?

Posted in Sense categoria

Comments are closed.