Home » Sense categoria » Vilopriu sense parc de bombers ni guaita

Vilopriu sense parc de bombers ni guaita

Descarregueu tot el comunicat imprimible

Entre Colomers i Vilopriu, aquest dimecres 28 de juliol s’ha declarat un incendi forestal en uns municipis desamparats per la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), incendi sobre el qual s’han pronunciat el secretari d’Interior Joan Boada i el cap de regió d’emergències de Girona Enric Cano, en tot cas per a lliurar-se de responsabilitat sobre les seves decisions.

Primer de tot hem de recordar que la DGPEIS no dedica pressupost ni té pràcticament política preventiva envers els incendis forestals, i és reivindicació dels guaites forestals la contractació al llarg de l’any per a treballar els boscos en aquest sentit, que no es fa.

Per aquest cas concret hem d’afegir que el punt de guaita d’Els Àngels, al Nord del massís de les Gavarres, fou dels seleccionats des de la regió d’emergències de Girona per a què la DGPEIS el retirés de servei des de l’any 2009, així com també van retirar el punt de Rocacorba i pràcticament no han cobert el servei a Sant Grau. Aquest és l’ordre de proximitat dels 3 punts de guaita que haguessin pogut detectar a temps el foc d’enguany a Vilopriu per a què no passés d’escasses hectàrees cremades. Si afegim la desaparició fa pocs estius del parc de bombers de Vilopriu, l’escenari de retrocés de mitjans es veu escandalosa.

En el cas del punt de guaita de Sant Grau, al municipi de Sant Gregori, essent el més proper a Vilopriu que suposadament està en servei, ha estat fins el mateix dimecres 28 de juliol sense guaita forestal, ja que la DGPEIS no cobreix amb substitucions ni baixes, ni permisos, ni vacances. Contradictòriament, el mateix Joan Boada ha suspès “preventivament” de contracte el sindicalista que l’any 2009 reclamava un vehicle per guaitar a Sant Grau, i aquest any la DGPEIS torna a plantejar el mateix problema de servei a Sant Grau per no dotar de vehicles als guaites forestals per la muntanya.

Als guaites forestals ja ens sembla tard començar a treballar la campanya d’estiu el 15 de juny, però és que l’any 2009 van estar fins les portes d’agost la meitat de places als punts de guaita sense cobrir, i el 2010 sense encara fer-se convocatòria pública per incorporar guaites, anem pel mateix camí.

Per últim, hem de recordar l’incendi que el 22 dejuny del 2009 va cremar a Sant Mateu del Bages, sense poder ser detectat a temps des del punt de guaita tancat de Castelltallat.

Comunicat de premsa des de Girona, a 29 de juliol del 2010

Posted in Sense categoria

Comments are closed.